Soljutelma

Tulit mieleen

Yhtenä aamuna minulle soitti linja-autonkuljettaja Markku. Hänellä oli tarina. Ja olin tullut mieleen. 

Kuuntelin tutun miehen kertomuksen. Hän oli edellisenä iltana siistinyt keittiön oikein vimosen päälle, tiskit ja kaikki. Aikaisin seuraavana aamuna, kun Markku meni keittiöön, siellä oli pöydällä iltapalavermeitä, ruuan murusia ja likaisia astioita. 
– Jaha, se on poika käynyt ottamassa palasta. 
 
Elämässäni useamman pöydälle kaatuneen maidon luutunneena ajattelin, että harmittihan se sotku varmaan kaiken siistimisen jälkeen. Mutta Markku oli onnellinen, kiitollinen. 
 
– Mietin, kenelle voisin kertoa tämän hetken ja mitä ajatuksia siitä tuli. Sellaiselle, joka ymmärtää. Tuli mieleen, että Annalle soitan. 
 
Markku kertoi pojastaan, jolla oli ollut aiemmin työpaikan taukotilan huonon ilmanlaadun vuoksi vaikeaa töissä. Poikaa oli moitittu, kun hän oireili. 
 
Nyt tämä poika oli ollut metsässä töissä yömyöhään. Tullut kotiin ja syönyt yöpalaa. 
– Varmasti oli pitkän päivän jälkeen tosi väsynyt. Kun katoin niitä syömisen jälkiä keittiössä, tuli mieleen, että mitä murusista, meillä on tämä poika. Se voi käyä töissä. Tulee kotiin. Levähtää väsymyksen pois. Nämä ajatukset toivat onnellisen mielen. 
 
Pieni tarina. Lämmitti mieltä, kun Markku oli ajatellut, että ymmärtäisin, miten arkiaamussa liikahteli isoja asioita. Isä välitti lapsestaan. Oli kiitollinen, että hänellä on poika. Pienen tarinan iso sisältö. 
 
Se sai omien lasten maitoläikyt näyttämään lahjalta. Jos maitolammikon takaa näkisinkin toimeliaan lapsen. 
 
Kiitollisena mielellä on mukavampi harjoitella yhdessä pöydän pyyhkimistä. 
 
Raatailtiin siinä aamutuimaan muutakin. Elämästä, tunteista, herkistymisestä. Markku on siitä erityinen linja-autonkuljettaja, että saattaa soittaa huuliharpulla hilpeän sävelmän tai kirjoittaa tauolla matkasta runon ja lukea kyytiläisille. Mukavat ja oivaltavat sanat tuovat hyvää mieltä, huumori keventää oloa. Semmoinen on Markku. 
 
Vastikään sain toisen ”tulit mieleen” yhteydenoton. Viestin Varpulta: 
”Tulit tänään mieleen ku yks nuorempi äiti käveli mua vastaan aamulenkillä. Hän oli laittanu rattaitten päälle semmosen ihanan neulotun viltin. Siitä viltistä tulit mieleen.” 
 
Elämän jäljet keittiössä ja onnellisuus. Neulottu viltti.
Tulit mieleen. 
Mistä sie olet tullut jonkun mieleen tai haluaisit tulla?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *