Soljutelma

Lempeä peitto

Juoksen. Piiloudun puiden sekaan. Takaa-ajaja saavuttaa.

Tämä on yksi usein toistuneista kohdista lapsuuteni unimaisemissa. Puukko, ase tai moottorisaha lähestyi. Tuntematon aikoi tehdä pahaa. Opin lentämään tilanteista pois. Se vaati unessa valtavaa keskittymistä ja tahdonvoimaa.

Valvon. Kuuntelen yön hengitystä, omani on osa sitä. Uni on minut herättänyt. Jotkin lapsuuteni huonot kokemukset, lisäksi herkkyys ja mielikuvitus – mörkökeiton ainekset olivat valmiit.

Joskus hiivin äidin ja isän sänkyyn, jalkopäähän, aivan sängyn viileää laitaa vasten. Painauduin ihan litteäksi, etteivät äiti ja isä vain huomaa. Luulin, etteivät he heränneet. Mutta usein äiti sattui siirtämään peittoaan niin, että sitä riitti minullekin. Se oli lempeä peitto.

Vapisevin, haurain käsin nainen peittelee rakastaan päiväunille. Laittaa viltin lämpimästi ja toivoo kauniita unia. Sairauksien ja iän tuomien vaivojen keskellä he rakastavat toisiaan. Päiväunille peitteleminen on yksi hellyydenosoitus, molemmille tärkeä.

Suru tuli yhtäkkiä, niin ne usein. Ajoin sumussa ystäväni luo. Istuin keinutuoliin ja hän laittoi viltin jaloilleni, peitteli lämpimästi kokonaan. Kysymättä ojensi nenäliinan. Siinä ystävän luona, viltin alla, oli turvallista itkeä.

Yhtä pimeää tarinaa vasten on kirjoitettava kolme valoisaa.  Kirjoitan tarinaa, jossa kaikki on hyvin. Äänitän. Talletan lempeyttä, luonnon hoitavaa kauneutta ja levollisuutta. Ehkä joku lapsi tai aikuinen saa siitä nukkuhetkeen turvallista oloa ja apua nukahtamiseen.

Tarinassa ’Unilintu ja lempeä peitto’ taikasanoina ovat ”kaikki maailman lapset pitäisi kääriä lempeään peittoon”. Pienen pojan aikoinaan sanomat sanat saavat tarinassa paikkansa. Poika sanoi, kun näki siskonsa ensi kerran: ”Vauva pitäisi kääriä lempeään peittoon. Kaikki maailman lapset pitäisi.”
Niin, kaikki lapset tarvitsevat lempeän peiton. Aikuisetkin.

***

Unilinnun kaupasta voi ostaa ja ladata unitarinoita. Ja kuunnella. Taustalla soi rauhoittava musiikki, tarinalle räätälöiden soitettu. Ehkä tarinat lähtevät eloon, ehkä voin tehdä niitä lisää. Se on toive. Että voisin auttaa nukahtamaan, lisätä valoisaa.

www.kauppa.unilintu.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *