Soljutelma

Tunne joulu

Pikkutyttö pomppii ikkunassa ja on kuin suoraan Markus Majaluoman kirjasta Koska joulupukki tulee. – Joulupukki koputa, joulupukki koputa..

Kopistelihan se valkoparta, isä-ääninen ja hyväntahtoinen ukko. Leikittiin yhdessä joulusatua.

Joulu ja monet tunteet. Ennen pukin vierailua oli rauhoittuminen. Kuunneltiin Lapsesta seimessä, paimenista, enkeleistä. Laulettiin Enkeli taivaan.

Jouluaterialla kerrattiin kulunutta vuotta, mitä hyvää ja parasta siinä oli ollut.

Jotkut menivät kihloihin, veljen häät, Tyyne-kissa tuli takaisin kotiin, retket luontoon, saunailta kavereiden kanssa, perhekerho, ihania vieraita kävi meillä, me käytiin serkuilla… lista jatkui, tuli hyvä mieli.

Yllättäen tästä vuodesta löytyi paljon onnellisia asioita.

 

Jouluaatossa soitettiin myös surupuheluita. Joulurauhajulistuksen aikana tätini oli nukahtanut kotonaan Joulurauhaan, joka ei lopu. Lapsetkin muistivat Anja-tädin, hän oli suvun lasten yhteinen ”mummo”. Sytytimme kynttilät katajan juurelle.

 

Lähteneen on hyvä olla ilman kipuja, ja me sytytämme valoja pimeään, muistamme rakkaudella. Sitäkin on joulu, muistoja, kaipausta.

Joulu on myös puhelu äidille hoivakotiin. Puhelussa sanottiin enemmän kuin pitkään aikaan. Lähetettiin terveisiä puolin ja toisin.

Ja jouluun kuuluvat myös särmät ja säröt. Joku ei jaksa kuunnella, kun toinen laulaa liian isosti Rakastan elämää tai toinen paukuttaa pianolla Für Elisen alkeita juuri silloin, kun toinen kuuntelisi Hiljaista joululaulua. Ehkä joskus vielä kaipaan joulusta tätäkin perinnehetkeä, kun lapset kinaavat, kuka saa sytyttää pöytäkynttilän ja kuka kruunukynttilät.

Lapsi, tunnelapsi, joka räiskyy iloaan ja hankalampaakin oloaan ympäristöön niin, että toista voi jo väsyttää. Niin juuri tämä lapsi muisti pöytää kattaessa, että vielä puuttui yksi lautanen.
– Miten niin?
– No se ylimääräinen, jos jouluna tulee joku kulkija     

Tämä sama lapsi jännitti pikkusiskonsa kanssa lahjojen jakoa etukäteen niin näkyvästi, että isosisarus ennusti:
– Sie et saa kohta yhtään lahjaa, kun härnäät.
– Äiti sanoi, että lahjoja ei jaeta kiltteyden perusteella. Kaikki saa lahjan.        

Kulkijalle ruokaa. Niin kuin Anjakin huolehti aina mummolassa. Kaikki saavat lahjan. Lapsi on oikeassa, sitä se joulu on.  

6 ajatusta aiheesta “Tunne joulu”

  1. Olipas elämänmakuinen kirjoitus! Ja NIIN iso ikävä Anjaa. Kiitos, kun kirjoitat ♥️.

  2. Olet saanut sanoilla ilmaisemisen lahjan. Niin paljon lämpöä ja rakkautta oli kirjoituksessasi.♥️

  3. Aivan ihanat nämä sinun sivut ja runot❤️ Ihastelemme miehemme kanssa pohjoisen luontoa ja tunnelmaa. Mukava päästä tätä kautta kurkistamaan sinne pohjoisen tunnelmaan. 3 vuotias tyttäremme on hyvin ihastunut unilintuun.❤️

    1. ❤️ kiitos, Kaisa!
      Mukava kuulla. Ilahduttaa, jos pohjoinen tunnelma välittyy. Valoisat Unilintu-terveiset 3v tyttöselle! ?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *